Dzień Bitej Śmietany
Historia
Dzień Bitej Śmietany obchodzi się 1 maja. Bita śmietana pojawiła się w kuchni włoskiej już w XVI wieku. Pierwszy przepis opisał kucharz Cristoforo di Messisbugo w 1552 roku podczas bankietu w Ferrarze. W XVII wieku François Massialot rozsławił ją we Francji. Od tamtej pory kremowa, puszysta konsystencja zyskała sławę w całej Europie.
Tradycje
- Dodawanie bitej śmietany do ciast, naleśników i deserów.
- Organizowanie konkursów na najpiękniej udekorowany tort.
- Bitwę na śmietanę na festynach plenerowych.
- Kawiarniane promocje z darmową porcją śmietany do kawy.
- Warsztaty kulinarne uczące ubijania śmietany ręcznie i elektrycznie.
Jak obchodzi się Dzień Bitej Śmietany dzisiaj
Restauracje i cukiernie przygotowują specjalne menu z bitą śmietaną. W mediach społecznościowych pojawiają się hashtagi #DzieńBitejŚmietany i #BitaŚmietana. Blogerzy kulinarni publikują autorskie przepisy na bitą śmietanę z dodatkiem mascarpone, wanilii czy owoców. W domach rodziny spotykają się przy deserach lodowych i babeczkach z puszystym kremem.