Dzień Bitej Śmietany

Dzień Bitej Śmietany

Historia

Dzień Bitej Śmietany obchodzi się 1 maja. Bita śmietana pojawiła się w kuchni włoskiej już w XVI wieku. Pierwszy przepis opisał kucharz Cristoforo di Messisbugo w 1552 roku podczas bankietu w Ferrarze. W XVII wieku François Massialot rozsławił ją we Francji. Od tamtej pory kremowa, puszysta konsystencja zyskała sławę w całej Europie.

Tradycje

  • Dodawanie bitej śmietany do ciast, naleśników i deserów.
  • Organizowanie konkursów na najpiękniej udekorowany tort.
  • Bitwę na śmietanę na festynach plenerowych.
  • Kawiarniane promocje z darmową porcją śmietany do kawy.
  • Warsztaty kulinarne uczące ubijania śmietany ręcznie i elektrycznie.

Jak obchodzi się Dzień Bitej Śmietany dzisiaj

Restauracje i cukiernie przygotowują specjalne menu z bitą śmietaną. W mediach społecznościowych pojawiają się hashtagi #DzieńBitejŚmietany i #BitaŚmietana. Blogerzy kulinarni publikują autorskie przepisy na bitą śmietanę z dodatkiem mascarpone, wanilii czy owoców. W domach rodziny spotykają się przy deserach lodowych i babeczkach z puszystym kremem.