Dzień Moreli
Dzień Moreli obchodzony jest co roku 1 września. To święto poświęcone moreli – soczystemu owocowi o słodkim miąższu i jasnożółtej skórce. Data 1 września przypada tuż po głównej zbiorach, gdy owoce zachowują najlepszy smak.
Historia
Uprawa moreli sięga starożytnych Chin. Pierwsze odmiany pojawiły się około 2000 lat p.n.e. W Europie morela rozprzestrzeniła się przez Jedwabny Szlak. Do Polski dotarła w XVII wieku i zyskała popularność w sadach szlacheckich. Dzień Moreli powstał w XXI wieku jako inicjatywa sadowników i lokalnych społeczności.
Tradycje
- Degustacje świeżych owoców na lokalnych targach.
- Warsztaty kulinarne z przepisami na dżemy, kompoty i ciasta.
- Prezentacje suszonych moreli jako zdrowej przekąski.
- Rodzinne konkursy na największą, najdorodniejszą morelę.
Jak obchodzi się Dzień Moreli
W wielu regionach Polski organizuje się festyny sadownicze. Rolnicy i ogrodnicy prezentują odmiany: Aprica, Early Orange, Moorpark. W Sandomierzu odbywa się kiermasz z lokalnymi specjałami. W Małopolsce powstają jarmarki poświęcone morelom. Miasta zachęcają restauracje do tworzenia dań sezonowych.
Właściwości odżywcze i zdrowotne
Morela dostarcza cennych składników:
- 48 kcal na 100 g owocu,
- 10 mg witaminy C,
- 256 mg potasu,
- 2 g błonnika pokarmowego,
- 1926 IU (ok. 58 µg RAE) witaminy A.
Witaminy A i C wspierają odporność. Potas reguluje pracę mięśni i ciśnienie krwi. Błonnik usprawnia trawienie.
Przepisy na Dzień Moreli
- Ciasto z morelami: kruchy spód, jogurtowy wierzch i owoce.
- Kompocik sezonowy: gotowane owoce z goździkami i cynamonem.
- Dżem morelowy: owoce, cukier i sok z cytryny w proporcji 1:1.
- Sałatka owocowa: morele, brzoskwinie, truskawki i listki mięty.