Dzień Moreli

Dzień Moreli

Dzień Moreli obchodzony jest co roku 1 września. To święto poświęcone moreli – soczystemu owocowi o słodkim miąższu i jasnożółtej skórce. Data 1 września przypada tuż po głównej zbiorach, gdy owoce zachowują najlepszy smak.

Historia

Uprawa moreli sięga starożytnych Chin. Pierwsze odmiany pojawiły się około 2000 lat p.n.e. W Europie morela rozprzestrzeniła się przez Jedwabny Szlak. Do Polski dotarła w XVII wieku i zyskała popularność w sadach szlacheckich. Dzień Moreli powstał w XXI wieku jako inicjatywa sadowników i lokalnych społeczności.

Tradycje

  • Degustacje świeżych owoców na lokalnych targach.
  • Warsztaty kulinarne z przepisami na dżemy, kompoty i ciasta.
  • Prezentacje suszonych moreli jako zdrowej przekąski.
  • Rodzinne konkursy na największą, najdorodniejszą morelę.

Jak obchodzi się Dzień Moreli

W wielu regionach Polski organizuje się festyny sadownicze. Rolnicy i ogrodnicy prezentują odmiany: Aprica, Early Orange, Moorpark. W Sandomierzu odbywa się kiermasz z lokalnymi specjałami. W Małopolsce powstają jarmarki poświęcone morelom. Miasta zachęcają restauracje do tworzenia dań sezonowych.

Właściwości odżywcze i zdrowotne

Morela dostarcza cennych składników:

  • 48 kcal na 100 g owocu,
  • 10 mg witaminy C,
  • 256 mg potasu,
  • 2 g błonnika pokarmowego,
  • 1926 IU (ok. 58 µg RAE) witaminy A.

Witaminy A i C wspierają odporność. Potas reguluje pracę mięśni i ciśnienie krwi. Błonnik usprawnia trawienie.

Przepisy na Dzień Moreli

  • Ciasto z morelami: kruchy spód, jogurtowy wierzch i owoce.
  • Kompocik sezonowy: gotowane owoce z goździkami i cynamonem.
  • Dżem morelowy: owoce, cukier i sok z cytryny w proporcji 1:1.
  • Sałatka owocowa: morele, brzoskwinie, truskawki i listki mięty.