Dzień Pikantnych Potraw

Dzień Pikantnych Potraw

Dzień Pikantnych Potraw przypada 16 stycznia. To święto dedykowane miłośnikom ostrych potraw. W tym dniu warto sięgnąć po intensywne przyprawy, chili i papryczki habanero.

Historia

Święto powstało w Stanach Zjednoczonych w latach 80. XX wieku. Grupa entuzjastów chili zainicjowała obchody National Hot and Spicy Food Day. Wkrótce dzień zyskał popularność w lokalach serwujących kuchnię meksykańską i azjatycką. Do Polski dotarł na przełomie XXI wieku dzięki blogom kulinarnym i mediom społecznościowym.

Tradycje

  • Degustacja pikantnych potraw z różnych regionów
  • Konkursy na najostrzejsze danie z papryczkami chili
  • Warsztaty przygotowania domowego sosu chili lub sambal
  • Spotkania przy wspólnym gotowaniu potraw curry czy salsy

Jak świętuje się dzisiaj

Obecnie Dzień Pikantnych Potraw zyskuje popularność w restauracjach i online. W menu pojawiają się propozycje z kuchni meksykańskiej, indyjskiej, tajskiej i koreańskiej. Blogerzy kulinarni prezentują przepisy na sos sriracha, kimchi czy pikantne marynaty.

  • Hashtagi: #DzieńPikantnychPotraw, #SpicyFoodDay
  • Relacje na Instagramie i TikToku z degustacji ostrych dań
  • Wyzwania wśród przyjaciół na ostrość potraw
  • Zamawianie egzotycznych papryczek online