Światowy Dzień Jabłka

Światowy Dzień Jabłka

Światowy Dzień Jabłka przypada co roku 28 września. Święto promuje jabłka oraz produkty jabłkowe. W wielu krajach organizuje się degustacje, warsztaty kulinarne i targi sadownicze.

Historia

Światowy Dzień Jabłka ustanowiono w 1990 roku z inicjatywy brytyjskiej organizacji Campaign for Real Ale. Pierwsze obchody odbyły się w Norwich. Z czasem święto przeniknęło do innych państw Europy oraz Ameryki Północnej. Data 28 września nawiązuje do okresu zbiorów i największej dostępności jabłek w sadach.

Tradycje

Obchody Światowego Dnia Jabłka obejmują lokalne i regionalne wydarzenia. Do najpopularniejszych tradycji należą:

  • Degustacje różnych odmian jabłek i świeżo wyciskanych soków.
  • Konkursy na najlepsze wypieki – szarlotki, ciasta i naleśniki z jabłkami.
  • Warsztaty przygotowania domowego cydru, musów oraz dżemów jabłkowych.
  • Jarmarki sadownicze z prezentacją odmian jabłek i akcesoriów do przetwórstwa.

Jak świętować dziś

28 września warto zaplanować własne obchody Światowego Dnia Jabłka. Sprawdzone propozycje:

  • Wizyta w sadzie – zbiórka jabłek prosto z drzewa, poznanie lokalnych odmian.
  • Domowe przetwory – przygotowanie musu, dżemu lub pieczonych jabłek z cynamonem.
  • Degustacja soków – porównanie tłoczonych na zimno i pasteryzowanych napojów.
  • Spotkania online – webinary o wartościach odżywczych jabłek i ekologii sadownictwa.

Jabłka dostarczają błonnika, witaminy C i antyoksydantów. Święto zachęca do zdrowego odżywiania i wspiera lokalne rolnictwo.