Święto Arbuza

Święto Arbuza

Historia

Święto Arbuza obchodzone 8 marca zyskuje popularność w Polsce od 2015 roku. Inspiracją stało się amerykańskie National Watermelon Day z 3 sierpnia. Pomysłodawcy uznali, że promocja arbuza wczesną wiosną zachęci do zdrowszych przekąsek.

Znaczenie

Arbuz to owoc o dużej zawartości wody i niewielu kaloriach. Zawiera witaminy A, C i antyoksydanty. Regularne spożycie sprzyja nawodnieniu organizmu i wspiera pracę nerek.

Tradycje

  • Sprzedaż świeżych plastrów arbuza na targach.
  • Degustacje różnych odmian: czerwonych, żółtych, paskowanych.
  • Wycinanie artystycznych wzorów w skórce arbuza.
  • Konkursy na najlepszy deser z dodatkiem arbuza.

Jak obchodzić Święto Arbuza

Na stole stawia się pokrojone kawałki arbuza. Dodaje się świeżą miętę lub limonkę. Przygotowuje się smoothie z arbuzem i truskawkami. Organizuje piknik z przyjaciółmi i rodziną.

Korzyści zdrowotne

  • Nawodnienie organizmu dzięki 92% zawartości wody.
  • Poprawa krążenia przy udziale likopenu.
  • Wspomaganie odchudzania przy niskiej kaloryczności (30 kcal/100 g).
  • Łagodzenie stanów zapalnych i zmęczenia.

Przepisy z arbuzem

  • Sałatka z arbuza, fety i świeżej bazylii.
  • Koktajl arbuzowo-ogórkowy z limonką.
  • Sorbet arbuzowy z odrobiną soku z cytryny.
  • Grillowany arbuz z miodem i ziołami.