Święto Arbuza
Historia
Święto Arbuza obchodzone 8 marca zyskuje popularność w Polsce od 2015 roku. Inspiracją stało się amerykańskie National Watermelon Day z 3 sierpnia. Pomysłodawcy uznali, że promocja arbuza wczesną wiosną zachęci do zdrowszych przekąsek.
Znaczenie
Arbuz to owoc o dużej zawartości wody i niewielu kaloriach. Zawiera witaminy A, C i antyoksydanty. Regularne spożycie sprzyja nawodnieniu organizmu i wspiera pracę nerek.
Tradycje
- Sprzedaż świeżych plastrów arbuza na targach.
- Degustacje różnych odmian: czerwonych, żółtych, paskowanych.
- Wycinanie artystycznych wzorów w skórce arbuza.
- Konkursy na najlepszy deser z dodatkiem arbuza.
Jak obchodzić Święto Arbuza
Na stole stawia się pokrojone kawałki arbuza. Dodaje się świeżą miętę lub limonkę. Przygotowuje się smoothie z arbuzem i truskawkami. Organizuje piknik z przyjaciółmi i rodziną.
Korzyści zdrowotne
- Nawodnienie organizmu dzięki 92% zawartości wody.
- Poprawa krążenia przy udziale likopenu.
- Wspomaganie odchudzania przy niskiej kaloryczności (30 kcal/100 g).
- Łagodzenie stanów zapalnych i zmęczenia.
Przepisy z arbuzem
- Sałatka z arbuza, fety i świeżej bazylii.
- Koktajl arbuzowo-ogórkowy z limonką.
- Sorbet arbuzowy z odrobiną soku z cytryny.
- Grillowany arbuz z miodem i ziołami.